Friday, August 31, 2007

The Dismal Reality of Ahlus Sunnah in Iran

Article by Chairman of the Ahlus Sunnah Association in Iran, Dr. Abdul Rahman Albaloushy. Link here!

quotes from the site:

"Is there a single capital city in the world without a Sunni mosque, with the exception to Tehran -the capital of the Shi'ah-, which has forty Christian churches and a cemetery for the Baha'is. In all, even the minorities have their temples and places of worship and their freedom of worship, yet Ahlus Sunnah are not allowed to build any mosque or cemetery."

"There is no Sunni director in any of the government authorities, ministries, embassies, or local and provincial governments, hospitals or principalities; not even in the lowest government posts anywhere in Iran."

"Whilst we are living in the twentieth century, we find a third of the population of a nation deprived of their most basic rights. Is there any other country on the face of the earth which prevents its people from choosing names like Umar, A'ishah, Hafsah, Abu Bakr, Zubair, or most of the names of the companions amongst the ten foretold of Paradise?"

"The double-faced regime was able, through raising the banner of Islamic unity, to fool many Muslims outside Iran as they ask them to attend their conferences, and transform their way of thinking within a short period of time."

Wednesday, August 29, 2007


MasyaAllah.. I was thrilled to find an audio recording of the forum @ imeem. Thanks to bro "uniqme" who wrote a comment in my previous entry. Alhamdulillah.. for the opportunity to be able to listen to it again. Explored on his link and discovered many useful links. So here it is for those who didn't manage to make it. Semoga bermanfaat, insya-Allah..

Pengerusi : Ustaz Muhd Hafiizh Rapiee
Panelists: Dr. Juanda Haji Jaya (Timbalan Mufti Sarawak)
Ustaz Abdul Jalil Abdul Razak (Pengantara Mahkamah Syariah)
S. S. Dr Mohd Asri Zainal Abidin (Mufti Perlis)

Monday, August 27, 2007

MWTI Forum review...

Alhamdulillah.. had the opportunity to attend the forum on "Gejala Seks Luar Nikah - hukum dan penyelesaiannya dari sudut Islam" on Saturday night, then the seminar on "Imej Islam" on Sunday held at Madrasah Wak Tanjong al-Islamiah (MWTI).

I'm gonna focus on the former. Though the forum is more relaxed and casual event compared to the seminar, it is a serious issue focusing on how to deal with the rising trend of Malay Muslims youths being involved in sex before marriage and extends to the discussion of another rising trend of adultery after marriage.

Dr Juanda Jaya and Dr Asri provided preventive measures and solutions, frequently quoting verses from the Quran and also prophetic traditions(hadith) and elaborating on them while Ustaz Abdul Jalil mainly gave a clear view of the current unhealthy trends that is befalling the Malay Muslim society in Singapore and its causes from a psychological aspect.

It began with the speakers explaining that this phenomena is not new. It has happened ever since before Islam came at an even worse state. Islam has managed to change many wayward behaviours of men and controlled the situation until generations later..

Why is this so?

MAIN CAUSE: (when) The basic akidah(belief) of a Muslim is not strong. If every single Muslim take into consideration his/her relationship with Allah SWT and focuses on doing what pleases Him and hating to do anything that He forbids, there won't be a problem at all.

It is important to address the main issues first. As both Dr Juanda and Dr Asri agreed was to focus on instilling the love for Allah SWT and His messenger (saw) and the fear of nearing what Allah has forbid..

Dr Juanda said to impart the knowledge of Islam as simple as possible.. he quoted part a hadith, whereby Rasulullah saw taught the basics of Islam to young Abdullah ibn Abbas ra "Wahai remaja(kanak2).. kamu jagalah Allah niscaya Allah akan menjaga kamu.."

Dr Asri stressed upon the need to focus on what's more important before tackling other issues. Why must we keep reminding the youths that "zina" is bad, that we shouldn't approach zina but at the same time they still don't practice the five daily prayers, don't fast during ramadhan or understand the concept of ibadah or are confused/clueless about the purpose of life?

Once these main issues are tackled, insya Allah the person will slowly change after he/she has understood the implications of his/her actions during the daily course of life in the Islamic context.

As what Ustaz Abdul Jalil said also, most of the cases involving the break-down of marriages are due to not having the values of Islam being the core of the marriage relationship.

The 2nd solution: At a modern age and time where almost everything is possible at a click of a "mouse" it is so easy to find the sources that can lead to "zina". This is the reality of globalisation and it can't be prevented. Islam acknowledges the needs of humans.

It's natural that humans have sexual needs or a girl likes a guy or vice versa. As Dr Juanda said,"Sesuatu perkara yang melanda remaja..Ustaz, saya tak boleh tengok perempuan, kalo tengok perempuan rasa lain macam je. Apa hukumnya? Jawapan saya kepada budak ni, Kalau lelaki tengok wanita rasa lain macam, awak lelaki sejati.. Tapi Kalo dia macam tak rasa apa-apa..Yang ni kena periksa kat hospital"

Islam recognises feelings and sexual needs but disciplines this by allowing it to happen only after marriage!

But the reality is, while it is so easy to reach the sources that lead to "zina", the current traditional practices make it harder for Muslims to be married. Both Dr Juanda and Dr Asri stressed on the importance of easing the process of marriage. There is little need to prevent or delay the process once a guy is known to be ready, being a good practicing Muslim and having good values.

Dr Juanda quoted a hadith, "Apabila datang kepada kamu seseorang yang kamu redhai agamanya, maka kawinkahlah dia..kalau tidak maka akan berlaku kerosakan di atas muka bumi"

A good point that was brought up by Dr Juanda was that everyone wants to find somebody who's a good practicing Muslim with good values. "Kalo kita tengok di akhbar, para artist pon, apabila ditanya, lelaki/perempuan macam mana yang menjadi pasangan idaman?.. mereka akan menjawab, saya harap dapat bertemu seseorang yang beriman..."

So instead of wanting to find somebody with good iman.. we ourselves have to strive to have such qualities ourselves, eventually insya-Allah, we will find someone with that same trait. We have to strive to be that type of person, instead of doing nothing and hoping for someone with good iman to help us be better.

As quoted by Dr Juanda,(translated) "... perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik..." [surah an-Nur(24:26)]

In the marriage aspect, couples are reminded to take care of each others' needs. For example, One may have a stronger sexual desire than the other. And if this need is not met, then it there is a higher chance that the "partner in distress" will look for this extra need elsewhere. Dr Asri joked,"Kekadang ada orang nie.. bukan setakat harimau.. hari-hari mauu!?"

The speakers said that while they don't promote poligamy, Islam gives an avenue for example, for guys with these extra needs. Which is better? To control the guy which may lead him to secretly search for an alternative to satisfy his needs in an unlawful manner or to encourage him to seek an alternative which is allowed in Islam by allowing him to marry another?

Of course these measures are only for special cases and are not encouraged. Nobody likes to be a wife of four or two. That is why Islam stresses for couples to keep each other happy and to take care of each others' wants and needs at all times.

Hadiths were mentioned on how romantic the Prophet(saw) was with his wives and how he's the best example of a caring and loving husband to his wives or parent to his children. How the Prophet(saw) reminded wives to dress up for their husbands and also for husbands to look good for their wives at all times! even in the household!

The 3rd solution: Keeping a healthy environment at home. This was brought up by Dr Juanda then elaborated by ustaz Abdul Jalil. This is important as one of the main causes of youths rebelling is the lack of love and care by their parents and the lack of trust and respect is given to them. There is very little "quality family time". Every time they're at home, parents would nag, some even hurl condemning remarks, some parents even quarrel frequently in front of their children. When youths can't find peace and happiness at home, they will go outside and most turn to their friends instead in search of these traits.

Dr Juanda proposed a remedy,"Binalah keluarga yang soleh..keluarga itulah yang bertapaknya agama Islam yang terutama..keluarga itulah benteng terakhir, bagi menjaga keluarga, bagi menjaga keturunan, bagi menjaga ugama kita.. Bermula daripada suami yang soleh..disokong oleh isteri yang solehah..kemudian dibentuk oleh anak-anak yang soleh, barulah kita dapat lihat segala gejala maksiat yang wujud di luar rumah akan dapat kita jaga.."

4th solution: To keep oneself busy with time well spent on meaningful activities.

Dr Juanda quoted a hadith,"Dua nikmat yang manusia mudah tertipu yaitu, kesihatan dan masa lapang.."

And he continued,"Masa lapang adalah fitnah yang amat besar kepada manusia..bagaimana kita memanfaatkan masa lapang?"

then quoted a saying,"Orang yang sibuk, tidak akan disibukkan.."..and advised "kalau kita ada masa kosong..isikan masa kosong itu dengan perkara yang bermanfaat kalau tidak, maka akan datang perkara yang bermaksiat.. dan inilah yang banyak berlaku kepada generasi muda kita.." which is so true..

As the Arabic saying goes;

"Air yang tidak mengalir akan merosakkan air itu, pemuda yang banyak masa kosong akan dibunuh oleh masa kosong itu.."

5th solution: Don't ever try to test our faith (iman)! Ouu.. saja je (mendekati apa bentuk zina pon) nak test iman aku kuat ke tak.. don't ever do that. Even when a person is a good Muslim, it does not guarantee how he/she behaves when overcome by lust and sexual desires.

As Dr Asri said,"ustaz tak ustaz, lebai tak lebai, Mufti tak Mufti...dalam hal nafsu nie kalau tak jaga, semua sama!"

We must strive to stay away from what may lead to zina. For example, freely mixing with those who are not of our muhrim. It doesn't mean that we cant even interact but do it only when there is a need to.. Even with our close relatives like cousins or uncles and aunties.. always take care of our eyes from roaming and stay alert of what possibly may lead to flirting. Keep our activities and behaviours in check.

Dr Asri also gave a reality check on this summing up,"Kalo anak-anak kita tu, solatnya terjaga, menjauhi perkara yang berkaitan dengan dosa-dosa besar, jaga perhubungan dengan yang bukan muhrim..kita bagi "A" kat dia. Kalo dosa-dosa kecil insya-Allah akan terjaga.. Kekadang tuh.. ada yang comel-comel berlalu kat depan.. ustaz-ustaz pon tertengok juga!?" Again, he reiterated the importance of focusing on tackling big issues that we have before we tackle the smaller ones.

There was one important point that he brought up. No matter what, it is important by the age of 40 we should control our unnecessary worldly desires and revert more to healthier, Islamic activities. He proposed that we supplicate(doa) and renew our taubah at the age of 40 or even at any age for that matter as what is taught in the Quran..

(terjemahannya)... Setelah ia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia dengan berkata: "Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmat-Mu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu-bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)" [surah al-Ahqaaf 46:15]

Hmm, for now, this is some of what I've gathered from the forum to be shared. I hope that more of such forums involving speakers with such personality, credentials and credability will continue for many years to come, insya-Allah. Do leave comments or thoughts if any..

Katakanlah kepada laki-laki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya (an-Nuur: 30)

Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih)

Hai isteri-isteri Nabi, kamu sekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara (berkata-kata yang menggoda) sehingga berkeinginan orang yang ada penyakit di dalam hatinya tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik. (al-Ahzaab: 32)

Allah SWT knows best.

Thursday, August 16, 2007

Sunnah dan Syi'ah

Syeikh al-Qaradhawi bercakap tentang Syiah dan sebahagian kepercayaan mereka yang menghalang berlakunya taqrib(pendekatan). subtitle in Malay.

Wednesday, August 15, 2007

Bab Akidah Islam

Ceramah Akidah (kepercayaan)

Teras Aqidah Di Dalam Islam (1)

Part 2

Part 3

Part 4 - Jangan melampau apabila kagum dengan seseorang guru agama

Part 5 - Kepentingan mencintai dan mengikuti Rasulullah s.a.w.

Monday, August 13, 2007

Semakin berisi semakin merunduk

Salaam, untuk renungan bersama.. for full article Link Here!

Dr Al-Qaradhawi Menangis, Tak Mau Disebut Sebagai Imam

excerpt from article;

Ibarat padi, semakin berisi semakin merunduk. Seperti itulah sikap seorang ulama. Kepandaian dan bobot ilmunya, semakin membawa sikap yang penuh tunduk dan tawadhu.

Dan itulah salah satu rangkaian peristiwa mengharukan yang terjadi dalam Konferensi Imam Al-Qaradhawi bersama Para Murid dan Sahabat, sejak hari Sabtu (14/7) di Dhoha, Qatar. DR. Yusuf Al-Qaradhawi, menolak dirinya disebut sebagai imam."


Qaradhawi mengatakan dirinya tidak ingin pujian dan penghargaan yang diberikan pada dirinya, dari para murid dan sahabatnya itu, menjadikan dirinya terhalang dari pahala amalnya yang dilakukan untuk mencari ridha Allah swt. Beliau sendiri mengatakan, dirinya takut mengadakan pertemuan ini karena pujian dan sanjungan memang bisa menghapus pahala amal di hari akhirat.

Beliau lalu mengutip sabda Rasulullah saw, “Tak seorang pejuang yang berjuang di jalan Allah, lalu ia memperoleh ghanimah, kecuali akan dipercepat dua pertiga pahalanya di akhirat, sisanya satu pertiga. Tapi bila dia tidak mendapatkan ghanimah, pahalanya sempurna. ” (HR Bukhari).

Dengan suara terbata-bata karena tangisannya, Qaradhawi kemudian mengatakan, “Saya takut bila pujian-pujian itu menghilangkan dua pertiga pahala dan hanya tersisa sepertiganya…. ”


Menurut Qaradhawi, penamaan kata “Imam” kepada dirinya tidaklah tepat. Beliau mengatakan, “Saya demi Allah bukanlah pemimpin dan bukan seorang imam. Saya hanya prajurit dari prajurit Islam, seorang murid dan akan tetap sebagai murid penuntut ilmu sampai detik terakhir usia saya. ”

Beliau lalu meminta kepada siapa saja untuk bisa memberinya ilmu atau informasi yang bermanfaat, sebagaimana perkataan Hud pada Sulaiman as, “ Aku datang kepadamu dari negeri Saba dengan berita yang yakin. ” (An Naml: 22)

Saturday, August 11, 2007

Something to ponder..

Dari pelbagai aliran akhirnya mereka berhijrah kepada salafiyah. Pemahaman salafus soleh... (note: kecuali Shiekh Abdul Qadir al Jilani yang beraqidah Ahlu Sunnah, mengikuti jalan Salafus Shalih)

Abu al-Hasan Ali ibn Isma'el al-Ash'ari (874- 936)

was a Muslim Arab theologian and the founder of the Ash'ari school of early Muslim philosophy.

"At the end of his life, he repented from Kalam and became one of the pupils of Imam Ahmad. He changed his view regarding most things and denounced Kalam (reference: Al-Ibana)."

Link Here!

Imam al-Ghazali (1058-1111)

Syeikh Ibn Taimiyah rh. menyatakan bahawa al-Ghazali pada akhir hayatnya telah kembali berpegang kepada Ahl Sunnah wa al-Jamaa'ah. Beliau telah mengkhususkan kepada al-Quran dan Sunnah, dan beliau mengkritik ilmu kalam dan cabang-cabangnya. al-Ghazali menasihatkan ummah untuk kembali kepada kitab Allah dan Sunnah Rasulullah saw, dan mengamalkan apa yang mereka amalkan, sebagaimana juga jalan para sahabat. (Majmu' Fataawa, 4/71)

Kata Ibn Taimiyah : (وإن كان بعد ذلك رجع إلى طريقة أهل الحديث وصنف إلجام العوام عن علم الكلام ) 'Selepas itu beliau telah kembali ke jalan Ahli hadith, dan telah menulis kitab iljam al-awwaam 'an ilmil Kalam' (Majmu' Fataawa, 4/72).

Diantara intipati penting buku al-Ghazali yang berjudul iljam al-awwaam adalah:
- beliau mendakwa bahwa mazhab yang sebenar adalah Mazhab para Salaf kerana is merupakan Mazhab para Sahabat dan Tabien.
- mengkritik ahli-ahli kalam yang menta'wil sifat Allah swt didalam proses memurniakan ilmu kalam.

Bagi mereka yang ingin memuat-turun (download) buku al-Ghazali ini, bolehlah mendapatkannya di link berikut ini :-

إلجام العوام عن علم الكلام - iljam al-awwaam 'an ilmil Kalam
url :

Link Here!

Syeikh Abdul Qadir Al Jailani (1077- 1166)

Beliau adalah seorang ‘alim. Beraqidah Ahlu Sunnah, mengikuti jalan Salafush Shalih. Dikenal banyak memiliki karamah-karamah. Tetapi banyak (pula) orang yang membuat-buat kedustaan atas nama beliau. Kedustaan itu baik berupa kisah-kisah, perkataan-perkataan, ajaran-ajaran, “thariqah” yang berbeda dengan jalan Rasulullah, para sahabatnya, dan lainnya.

Syeikh Abdul Qadir Al Jailani menyatakan dalam kitabnya, Al Ghunyah, ” Dia (Allah ) di arah atas, berada diatas ‘arsyNya, meliputi seluruh kerajaanNya. IlmuNya meliputi segala sesuatu.” Kemudian beliau menyebutkan ayat-ayat dan hadist-hadist, lalu berkata ” Sepantasnya menetapkan sifat istiwa’ ( Allah berada diatas ‘arsyNya ) tanpa takwil ( menyimpangkan kepada makna lain ). Dan hal itu merupakan istiwa’ dzat Allah diatas arsys.” (At Tashawwuf Fii Mizanil Bahtsi Wat Tahqiq, hal. 515). Ali bin Idris pernah bertanya kepada Syeikh Abdul Qadir Al Jailani, ” Wahai tuanku, apakah Allah memiliki wali (kekasih) yang tidak berada di atas aqidah ( Imam ) Ahmad bin Hambal?” Maka beliau menjawab, ” Tidak pernah ada dan tidak akan ada.” ( At Tashawwuf Fii Mizanil Bahtsi Wat Tahqiq, hal. 516).

Imam Adz Dzahabi menyebutkan biografi Syeikh Abdul Qadir Al Jailani dalam Siyar A’lamin Nubala..

Aku telah mendapatkan aqidah beliau ( Syeikh Abdul Qadir Al Jailani ) didalam kitabnya yang bernama Al Ghunyah. (Lihat kitab Al-Ghunyah I/83-94) Maka aku mengetahui bahwa dia sebagai seorang Salafi. Beliau menetapkan nama-nama dan sifat-sifat Allah dan aqidah-aqidah lainnya di atas manhaj Salaf. Beliau juga membantah kelompok-kelompok Syi’ah, Rafidhah, Jahmiyyah, Jabariyyah, Salimiyah, dan kelompok lainnya dengan manhaj Salaf.” (At Tashawwuf Fii Mizanil Bahtsi Wat Tahqiq, hal. 509, karya Syeikh Abdul Qadir bin Habibullah As Sindi, Penerbit Darul Manar, Cet. II, 8 Dzulqa’dah 1415 H / 8 April 1995 M.) Inilah tentang beliau secara ringkas. Seorang ‘alim Salafi, Sunni, tetapi banyak orang yang menyanjung dan membuat kedustaan atas nama beliau. Sedangkan beliau berlepas diri dari semua kebohongan itu. Wallahu a’lam bishshawwab.

Link Here!

Rasyid Ridha (1865-1935)

Setelah bertahun-tahun menjalani kehidupan sebagai Sufi, beliau menuturkan pengalamannya, “Saya sudah menjalani Tarekat Naqsyabandiyyah, mengenal yang tersembunyi dan paling tersembunyi dari misteri-misteri dan rahasia-rahasianya. Aku telah mengarungi lautan Tasawuf dan telah meneropong intan-intan di dalamnya yang masih kokoh dan buih-buihnya yang terlempar ombak. Namun akhirnya petualangan itu berakhir ke tepian damai, ‘pemahaman Salaf ash-Shalih’ dan tahulah aku bahwa setiap yang bertentangan dengannya adalah kesesatan yang nyata.”

Beliau banyak terpengaruh oleh majalah ‘al-‘Urwah al-Wutsqa’ dan artikel-artikel para ulama dan sastrawan. Terlebih, pengaruh gurunya, Jamaluddin Al-Afghani dan Muhammad Abduh. Beliau benar-benar terpengaruh sekali sehingga seakan gurunya lah yang telah menggerakkan akal dan pikirannya untuk membuang jauh-jauh seluruh bid’ah dan menggabungkan antara ilmu agama dan modern serta mengupayakan tegak kokohnya umat dalam upaya menggapai kemenangan.

Dan yang lebih banyak mempengaruhinya lagi adalah beliau buku-buku karya Syaikhul Islam, Ibnu Taimiyyah dan Muhammad bin Abdul Wahhab.

Link Here!


...How often do we do it in all of our concerns?

Supplication for seeking guidance in forming a decision or choosing a proper course of action..

(al-Bukharee 7/162) On the authority of Jaabir Ibn 'Abdullah (radiAllahu anhu), he said: 'The Prophet (salAllahu 'alaihi wasallam) would instruct us to pray for guidance in all of our concerns, just as he would teach us a chapter from the Qur'an. He (s.a.w) would say 'If any of you intends to undertake a matter then let him pray two supererogatory units (two rak'ah nafilah) of prayer and after which he should supplicate (translated):

'O Allah, I seek Your counsel by Your knowledge and by Your power I seek strength and I ask You from Your immense favour, for verily You are able while I am not and verily You know while I do not and You are the Knower of the unseen. O Allah, if You know this affair -and here he mentions his need- to be good for me in relation to my religion, my life, and end, then decree and facilitate it for me, and bless me with it, and if You know this affair to be ill for me towards my religion, my life, and end, then remove it from me and remove me from it, and decree for me what is good wherever it be and make me satisfied with such.'

One who seeks guidance from his Creator and consults his fellow believers and then remains firm in his resolve does not regret, for Allah has said (translated):

'...and consult them in the affair. Then when you have taken a decision, put your trust in Allah..'
('Ali Imran 3:159)

Wednesday, August 08, 2007

Agama itu mudah..

Mudahkan Pendekatan Islam, Jangan Eksklusifkannya
oleh Dr MAZA (for the full article Link Here!)

AMAT memeritkan perasaan apabila melihat sesetengah pihak menyebut: “Nak faham Islam ini susah, kami tidak cukup masa, ada macam-macam kena buat masa muda ini. Tunggulah kami dah tua.”

Ungkapan ini lahir dari salah tanggapan mereka bahawa Islam adalah agama yang sukar difahami dan sukar untuk diamalkan.

Ini berpunca dari cara pengajarannya yang susah dan isi yang dipayah-payahkan oleh sesetengah pihak. Dengan kita akur untuk menjadi pakar ilmu-ilmu Islam memanglah tidak mudah, bahkan menjadi pakar apa-apa ilmu pun tidak mudah. Namun memahami dan mengamalkan Islam secara umumnya adalah mudah dan mampu dicapai oleh setiap lapisan manusia. Jika tidak bagaimana mungkin Islam menjadi agama sejagat yang diutuskan untuk setiap insan tanpa mengira latar kehidupan dan pendidikan.

Memang, mudah-mudahkan agama dalam erti kata melaksanakannya dalam keadaan yang cuai dan tidak menepati kehendak nas-nas al-Quran dan hadis yang sahih adalah kesalahan dalam agama. Namun begitu, menjadikan agama begitu payah dan sukar hingga melampaui batasan yang diperuntukkan oleh nas-nas agama juga salah.

Firman Allah: (maksudnya): Mereka yang mengikut Rasulullah (Muhammad s.a.w) Nabi yang Ummi, yang mereka dapati tertulis (namanya dan sifat-sifatnya) di dalam Taurat dan Injil yang ada di sisi mereka. Dia menyuruh mereka dengan perkara-perkara yang baik, dan melarang mereka daripada melakukan perkara-perkara yang keji; dan dia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik, dan mengharamkan kepada mereka segala benda yang buruk; dan ia juga menghapuskan dari mereka beban-beban dan belenggu-belenggu yang ada pada pada mereka. (Surah al-‘Araf: 157)

Firman Allah lagi: (maksudnya) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan Ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. (Surah al-Baqarah: 185).

Firman Allah juga: (maksudnya) Allah (sentiasa) hendak meringankan (beban hukumnya) daripada kamu, kerana manusia itu dijadikan berkeadaan lemah. (Surah al-Nisaa’: 28).

click on above link for more..

Saturday, August 04, 2007

something to ponder..

Just a quote from this book "Ar-Raheequl-Makhtum", The Sealed Nectar, a biography of the Noble Prophet(s.a.w) pg 684 to refute the radical and extreme views of terrorists.

Quote from book during Dhul-Qa'dah, 6 A.H. about the Muslims' efforts under the leadership of Prophet Muhammad(s.a.w) to propagate Islam in the Arabian Peninsula bearing in mind, during that period, the Arab idolaters were claiming religious leadership and were always the war instigators..

"The Muslims did not have in mind to seize people's property or kill them through bloody wars, nor did they ever think or using any compulsive approaches in their efforts to propagate Islam, on the contrary, their sole target was to provide an atmosphere of freedom in ideology or religion:

"Then whosoever wills, let him believe, and whosoever wills, let him disbelieve" [al-Kahfi 18:29]